Stężenie silnie alergennego pyłku traw utrzymuje się na wysokim poziomie. Stężenie pyłku pokrzywy jest nadal
średnie, natomiast stężenie pyłku szczawiu i babki pozostaje niskie. W powietrzu notowane ziarna pyłku lipy
w stężeniu niskim. Prognozuje się wzrost stężenia pyłku roślin zielnych, szczególnie pokrzywy.
Stężenie zarodników grzybów Cladosporium jest średnie, a Alternaria nadal niskie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
takson
aktualne stężenie
prognoza
Trawy
WYSOKIE
BEZ ZMIAN
Babka
NISKIE
WZROST
Pokrzywa
WYSOKIE
WZROST
Alternaria
UMIARKOWANE
WZROST
Cladosporium
UMIARKOWANE
WZROST
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego
przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM,
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10,
Tel: 12 424 88 89, e-mail: dmyszkow@cm-uj.krakow.pl, strona: www.toksy-alergo.cm-uj.krakow.pl