W tym tygodniu rozpoczął się gwałtownie sezon pyłkowy jesionu, którego pyłek osiągał już średnie stężenie w powietrzu. Stężenie pyłku topoli wciąż pozostaje na niskim poziomie, natomiast stężenie słabo alergizującego pyłku wierzb utrzymuje się na średnim poziomie. W powietrzu odnotowano jedynie pojedyncze zarodniki grzybów Alternaria i Cladosporium. Ważna informacja dla osób uczulonych na brzozę! Na przyszły tydzień prognozujemy początek sezonu pyłkowego brzozy w Krakowie. Wybierając się do rodziny na święta, zwłaszcza na zachód kraju lub za granicę (np. do Niemiec, czy Austrii), polecamy sprawdzenie bieżącej prognozy pyłkowej dla regionu - brzoza w tych rejonach najprawdopodobniej zaczęła już pylić!Osoby uczulone na alergeny pyłku drzew powinny unikać spożywania w trakcie sezonu pyłkowego: · wybranych surowych owoców typu jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie i warzyw (seler, marchew, papryka) · orzechów laskowych, arachidowych, nasion soi, słonecznika, pieprzu, jeżeli obserwowały u siebie objawy po tych pokarmach, takie jak: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
takson
aktualne stężenie
prognoza
Topola
NISKIE
BEZ ZMIAN
Wierzba
UMIARKOWANE
BEZ ZMIAN
Jesion
UMIARKOWANE
WZROST
Alternaria
NISKIE
BEZ ZMIAN
Cladosporium
NISKIE
BEZ ZMIAN
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego
przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM,
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10,
Tel: 12 424 88 89, e-mail: dmyszkow@cm-uj.krakow.pl, strona: www.toksy-alergo.cm-uj.krakow.pl