W powietrzu utrzymują się już tylko pojedyncze ziarna pyłku leszczyny, olszy i topoli. Stężenie słabo alergizującego pyłku wierzb utrzymuje się na średnim poziomie. W powietrzu odnotowano jedynie pojedyncze zarodniki grzybów Alternaria i Cladosporium. Przed nami spokojniejsze tygodnie dla alergików, które zakończą się wraz z początkiem pylenia brzozy, który prognozujemy na pierwszą połowę kwietnia. Osoby uczulone na alergeny pyłku drzew powinny unikać spożywania w trakcie sezonu pyłkowego: · wybranych surowych owoców typu jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie i warzyw (seler, marchew, papryka) · orzechów laskowych, arachidowych, nasion soi, słonecznika, pieprzu, jeżeli obserwowały u siebie objawy po tych pokarmach, takie jak: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
takson
aktualne stężenie
prognoza
Leszczyna
NISKIE
SPADEK
Olsza
NISKIE
SPADEK
Topola
NISKIE
SPADEK
Wierzba
UMIARKOWANE
BEZ ZMIAN
Alternaria
NISKIE
BEZ ZMIAN
Cladosporium
NISKIE
BEZ ZMIAN
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego
przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM,
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10,
Tel: 12 424 88 89, e-mail: dmyszkow@cm-uj.krakow.pl, strona: www.toksy-alergo.cm-uj.krakow.pl